duminică, 26 ianuarie 2014

Dacia









    Dacia a luat naştere în 1966 la Colibaşi(astăzi Mioveni), Judeţul Argeş; având la bază un acord între autorităţile comuniste şi producătorul francez de automobile Renault, ce prevedea asamblarea unui model Renault sub marca Dacia. Construcţia Uzinei de Autoturisme Mioveni a început în 1966 şi s-a încheiat într-un timp record de doar un an şi jumătate.

  Dacia este cel mai mare producător român de automobile, care din septembrie 1999 aparţine grupului francez Renault. Obiectul de activitate al societăţii îl constituie producerea şi comercializarea de automobile, piese de schimb, maşini unelte şi instalaţii pentru industria de automobile.


Dacia 1306, realizat in 1994, este un fel de berlina realizata dintr-un pick-up. Au fost realizate doar 5 automobile.






Dacia Extase prototip realizat in anii '90.







Aro




     ARO (Automobil Românesc Originar) a fost un producător de vehicule off-road din Câmpulung-Muscel, România. Şi-a început producţia în 1957 şi a produs 360.000 de vehicule, dintre care două treimi au fost exportate în 110 ţări (înainte de 1989 90% din producţie a fost exportată). 

 În septembrie 2003, Statul român a vândut, pentru preţul de 180.000 USD, 68,7% din ARO companiei americane "Cross Lander", deţinută de John Perez. În contractul de privatizare erau prevăzute investiţii de 2 milioane de dolari în ARO, dar nici o investiţie nu a avut loc iar echipamentul ARO a fost vândut. 




ARO 324 AMC BUGARO este un ARO 324 modificat de dealerul ARO din CEHIA AUTO MAX. Acesta a fost modificat in 2 etape prima etapa fiind ceea cu cauciucuri subtiri, a doua fiind cea cu cauciucuri late si bandouri laterale.





Ciemme Scorpion este un prototip ce are la baza modelul ARO 10. Acesta a fost realizat de firma Ali Ciemme cea care se ocupa cu asamblarea modelelor ARO 10 in Italia.











Oltcit







    S.C. Automobile Craiova S.A. (1976 - 1994) a fost un producător român de automobile. Numele Oltcit deriva din cuvantul "Olt", reprezentand locatia fabricii producatoare, si cuvantul "Cit", abreviere a cuvantului Citroen, aceasta combinatie se poate observa si in sigla. Oltcit Craiova a apărut în urma unui parteneriat între autorităţile comuniste şi producătorul francez de automobile Citroën. Astfel, un an mai târziu (1977) la Craiova începe construcţia unei fabrici moderne pentru construcţia unui automobil de dimensiuni mici. 


    După 1989, producţia continuă sub numele de Oltcit până în 1994, când numele este schimbat în Oltena (totodată este modificată şi sigla); producţia acestor versiuni a continuat până la semnarea contractului cu compania Daewoo, când are loc o altă preschimbare a numelui din Oltena în Rodae. 

    În noiembrie 1994, Daewoo a înfiinţat o linie de producţie în România, devenind cel mai important investitor străin al ţării, prin înfiinţarea unei societăţi mixte, creată de Automobile Craiova şi grupul sud-coreean Daewoo. Această fabrică, cu un nivel egal cu cele vestice, a fost construită pentru producerea a mai mult de 100.000 de vehicule/an. 



Oltcit Cabrio este un prototip ce nu a putut fi omologat datorita problemelor legate de structura masinii. Acestea au fost fabricate in numar de 3 automobile la comanda lui Ceausescu





Oltcit Sbarro, un prototip realizat la sfarsitul anilor 1980, de catre designerul Franco Sbarro.